TRANSLATE MY HOMEPAGE: You can translate my homepage into your own language under the tab titles.

Language

12.1.2014

Vinkkejä osa-aikaiselle - Sen pitää kuulua ja näkyä

Tässä näitä lupaamiani vinkkejä ja prinsiippejä miten voisi paremmin selvitä osa-aikatyöstä osa-aikatyönä.

1. Älä häpeä osa-aikatyötäsi
Olet menettänyt saman verran palkkaasi kun olet vähentänyt työaikaasi. Työnantaja on sinulle virkavapaan myöntänyt ja hän järjestelee vapaasi aikaiset järjestelyt säästyvällä palkallasi

2. Jousta jos työnantaja joustaa
Työaikasi on esim. 60% normaalista. Samoin palkkasi. Jos lisäät työpanostasi, työnantaja lisää myös palkkaasi. Käykö näin. Ei. Siksi lienee syytä pitää myös itse huolta omasta sovitusta osuudestaan

3. Tiedota poikkeuksellisesta työaikajärjestelystä kaikille sidosryhmillesi
Työkavereilla on oikeus tietää erilaisesta työajastasi. Asiakkailla on oikeus tietää erilaisesta työajastasi. Sinulla on velvollisuus tiedottaa erilaisesta työajastasi. Jos et tiedota, olet työyhteisössä kuin kuka muu tahansa. Jos taas toimit kovin joustavasti, olet niin kuin kuka muu tahansa. Jos ei ole pelisääntöjä, miten kerrot toimivasi ja miten sinut saa kiinni.

4. Kerro kokouksessa kaikille työkavereille, milloin olet poissa töistä
Itse julistin kaikille työkavereille joulukuussa kokouksessa "en ole työssä torstaina ja perjantaina. Eikä minua saa millään välineellä edes kiinni silloin".

5. Käytä sähköpostia luovasti poissaolosta tiedottamiseen
Tätä mietin jonkin aikaa. En voi rasittaa porukkaan joka viikko - 52 viikkoa - sähköpostin poissaoloagentin vastauksilla. Säästän moisen lomaviikkoihin, kuten ennenkin. Sen sijaan päätin seuraavan tavan. Minulta lähtee joka perjantai tammikuussa poissaoloagentin viestin perjantaina 8-16 välillä saamiini sähköposteihin. Viesti pahoittelee, näitä tammikuun perjantain viestejä, mutta toteaa tiedottamisen olevan välttämätöntä. Kerron viestissä myös yksiselitteisesti tuon torstai-perjantai käytäntöni

6. Mieti saavutettavuutesi töissä läsnäolopäivien osalta
Tämä asia vaatii varmaan aikaa. Oma alkuajan ratkaisuni on ollut lähityön tekeminen työpaikalla, jolloin todennäköisyys minun fyysiseen tavoittamiseen on maksimaalista. Koska olen aika paljon kuitenkin muualla kuin sähköpostin äärellä, olen pyytänyt AINA kiireellisissä asioissa soittamaan tai laittamaan tekstiviestin

7. Mieti sähköpostikulttuurisi tarkasti ja kehitä sitä
Sähköpostit ovat suuri haaste, niin kuin kaikilla muillakin tietotyöläisillä. Itse olen luvannut alkuviikkoisin reagoida kiireellisiin. Sähköpostin luku on pakko myös ajallisesti keskittää päiväkohtaisesti, muuten se vie mukanaan työni tuolle 61-100% ajalle.

8. Ole passiivinen sähköpostittaja
Minun täytyy olla passiivinen sähköpostin käytössä vuorovaikutuksen välineenä. En kuitenkaan voi lähteä (niin kuin kenenkään muunkaan ei pitäisi lähteä) käyttämään sähköpostia chattina. Usein sähköpostiviestintä tapahtuu myös päivien viiveillä, jolloin saatan saada viestiini vastauksen poissa ollessani. Tämä sähköpostiasia tulee varmasti vielä askarruttamaan ja vaatimaan miettimistä. ratkaisu ei ole kuitenkaan vapaalla lukeminen, joka on järkyttävän yleistä ihmisillä esim. loma-aikaan.

9. Ole puhelimen tavoittamattomissa
Ensimmäisen osaviikkovapaani aikana olen ollut puhelimen tavoittamattomissa, käytännössä puhelin on kiinni. Jatkossa minun pitää saada tuo käyttämättä olleeni puheposti käyttöön, jossa voin tiedottaa asiasta. Kaikkea ei kuitenkaan saanut yhden viikon aikana kuntoon. Koska ihan oikeaakin työtä piti tehdä menneellä viikolla :)

10. Kehitä toimintakäytäntöjä, jotka pitävät sinut palkkasi mukaisesti töissä kiinni
Kaikkia asiat eivät ole valmiina ja toimintakäytännöissä on varmastikin hiomista. Vuosi on ainutlaatuinen tilaisuus oppia asioita joissa meillä kaikilla on haasteita.

11. Olet sidoksissa työyhteisösi toimintakulttuuriin
Olet työyhteisösi toimintakulttuurin kanssa naimisissa. Esimerkiksi huonot kokouksien sopimiskäytännöt, ad hoc ja paniikissa eivät ole kohdallasi mahdollisia. Myös hyvät käytännöt auttavat osa-aikaista onnistumaan ajanhallinnassa. Eli kaikki ei tule menemään niin kuin "Strömsjössä". Ei sana pitää kuitenkin olla aika lailla päällimmäisenä sanavarastossa. Toisaalta kun on tuo työaika, silloin pitää olla skarppina ja hoitaa sidosryhmäsuhteita huolella. Ei kuitenkaan niin, että työaika venyy tuosta 60% viikkotyöajasta. Uskon, että tuo päivittäisessä keskimäärin 8 tunnin työajasta alkuviikossa kiinni pitäminen on kaikkein suurin haaste kohdallani.

Kommentit ja keskustelua asiasta tervetullutta.